Fotballsportens første år på Romerike

 

Den organiserte fotballsporten på Romerike har vært drevet siden 1911, da Romerike Fotballkrets ble stiftet, men det betyr ikke at leken med lærkula først begynte dette år i de sentrale Romeriks-kommuner. Så vidt vi forstår må fotballsporten ha de eldste tradisjoner her i Lillestrøm og på Eidsvoll. Man mener at det var lærer Ivar Opsahl (gamle Sørum Folkeskole, ved Sørumsparken) som i 1900 eller 1901 først lanserte fotballspillet her i Lillestrøm. Fotballspillet foregikk da på den daværende dyrskueplassen mellom Vigernes og Leirelva.

Eidsvold Idrætsforening ble stiftet 15. juli 1903, og E-I.F. tok med det samme fotball opp på sitt idrettsprogram. Det hadde også tidligere vært spilt fotball på Eidsvoll, og det skyltes i første rekke en engelsk papiringeniør, Mr. Saddon, så man kan nesten si at fotballsporten ble innført direkte fra England til Romerike.

I 1906 tok "Norge" fotballen opp på sitt program her i Lillestrøm. Mr. Saddon samlet andre engelske og norske som var ansatt ved papirfabrikken i Eidsvoll, og "Norge" inviterte laget til kamp her i Lillestrøm etter at deres aktivitet med lærkula var blitt kjent her i distriktet. Kampen ble slått stort opp. Med hornmusikk i spissen masjerte spillerne gjennom gatene. De var kledd i hvite jakker, lange hvite benklær, hvit kalott på hodet og et bredt, rødt tøybelte rundt livet. Dette opptoget vakte veldig begeistring og samlet mange tilskuere. Oppvisningen fant sted på Tærudløkka, rett over gaten for det daværende Lillestrøm Sykehus. Dette området er i dag Lillestrøm Syd, med boligblokker og hoteller.

Fotballsporten ble med ett slag veldig populær, og sporten har i høy grad beholdt sin populartitet opp gjennom årene her i Lillestrøm. Av de første som gikk inn for fotballsporten kan vi nevne Daniel Westby (barbermesteren), lærer Ivar Opsahl, Olav Grundesen, Trygve og Harald Christiansen, Carl Lier, Jørgen Paulsen og litt senere Oskar og Harald Bjerke. Disse var også blant de fremste spillere i årrekker i Lillestrøm.

Skoleguttene i Lillestrøm ble også grepet av fotballbasillen, og sporten ble snart meget populær hos ungguttene. I 1908 ble  "Kvik" stiftet med C. J. Hansen som formann. Denne klubben fikk etter hvert flere dyktige spillere i sin midte. Best var Jonas Pedersen som back og målmannen Oskar Andreassen. Begge var landskjente. Gode var også Gotfred Hansen, Johnny Bergersen, C. J. Hansen, Oscar Jacobsen, Chr. Grønsleth, Eilif Ower og Magnus Bjerke.

Noen få fotballresultater fra denne perioden har vi funnet fram til i gamle avisnotater:

25. okt. 1910 :  Kvik - Frem 1 - 3

16. jul. 1911  :   I. L. Eidsvold - "Kvik" 6 - 1

13. aug. 1911 :   Kvik - Blaker F. K. 10 - 1

17. sep. 1911 :   Norge - Strømmen F. K. 2 – 0

       

I kampen mot "Frem" i 1910 blir C. J. Hansen, Jonas Pedersen og Thorolf Hermansen fremhevet i avisomtalen for sitt gode spill.

 

Fotballspillet var da som nå avhengig av den 23 mannen, - dommeren på banen, og C. J. Hansen var den første her på stedet som prøvde seg som kampleder. Noe senere i 1910 - 1911 fikk han sjansen til å bedre sine kunnskaper om fotballdømmingens vanskelige kunst da han fikk instruksjon av dansken TH. Hansen som hadde bosatt seg i Fredrikstad.

Strømmen Fotballclub ble stiftet i september 1911 med Julius Johansen som formann. Spillerne i denne klubben fikk lov til å bruke Jensebergstranda ("Hesteryggen") til fotballbane av eierne, general Laache og Andreas Holmsen.